Nu utökar vi vårt kursutbud med fler typer av kurser
Utbildare Jonas Malmsten, är veterinär sedan 2006 och doktor i veterinärmedicin sedan 2014. Jag har i alla år jobbat med vilt, jakt och slakt med fokus på förvaltning, reproduktion, slakthygien och viltsjukdomar. Förutom Kurs i älgkassering, Viltundersökarutbildning, Kurs i vildsvinshygien och Kurs i immobilisering av djur med injektionsvapen, utökar vi nu vår kursverksamhet med inplanerade tillfällen för ”Kurs i hjorthållning” och ”Kurs i förmedling av viltkött”. Har ni några egna önskemål på kurser så är ni välkomna att höra av er.
Viltkött från skog till tallrik
– lagar, regler och köttets olika vägar
- Har du en restaurang, gårdsbutik, matbutik eller liknande och önskar ha viltkött i ditt sortiment?
- Går du i planerna om att starta en verksamhet som förmedlar viltkött?
- Är du med i ett jaktlag som har bra slakterilokaler och skulle vilja överlåta viltkött till konsumenter och till butiker eller restauranger?

Kursen ”Viltkött från skog till tallrik – lagar, regler och köttets olika vägar” är en grundkurs i vilka lagar och regler som gäller för att få köpa in och förmedla viltkött för dig som befintlig eller blivande livsmedelsföretagare.
Restauranger, butiker och liknande anläggningar står under kommunal tillsyn och benämns lokala detaljhandelsanläggningar. Utöver generella hygienregler finns specifika föreskrifter som reglerar hur man som innehavare av en lokal detaljhandelsanläggning får ta emot vilt och kött från vilt och sälja i sin verksamhet. Olika regelverk gäller för vildsvin och övrigt vilt och det är viktigt att ha kunskap om vad som är vad. Kanalerna från jägare behöver inte alltid gå via en grossist och med ett bra nätverk och rätt kunskaper kan man minska antalet steg i kedjan och på så sätt få färskare produkter som till slut kan nå konsumenterna.
Under kursen tar vi bland annat upp:
- Jakt, vilt och viltkött i Sverige idag
- Viltköttets olika vägar till konsument
- Generella hygienregler och tillsyn
- Specifika regler för olika viltslag
- Att tänka på i befintlig verksamhet
- Att tänka på inför att starta en verksamhet
- Praktiska exempel från olika delar av landet
Kursen hålls på Zoom och tar ca 3-3,5 timmar inklusive frågor och diskussion.
Kursledare: Veterinär Jonas Malmsten
Nästa tillfälle torsdag 25 september
Tid:16.30-20.00
Plats: Digitalt via Zoom
Pris: 1750 kr inkl. moms
Kurs i Hjorthållning för nystartade hägn

Hjorthälsan som drivs av mig bjuder in till en lärarledd onlineutbildning i Hjorthållning för nystartade hägn, eller för dig som tagit över ett befintligt hägn samt alla hjortägare som vill fräscha upp sina kunskaper.
Att starta eller ta över ett hägn är spännande och förväntansfullt men innebär även ett stort ansvar, vilket kräver goda grundkunskaper. Vissa delar av hjortskötseln är enkel – djuren ska ha foder, vatten och hägnet ska hålla. Men det finns både fallgropar och oväntade händelser som är bra att vara förberedd på. Dessutom krävs att man tränar upp sig öga för djuren och betets utveckling över tid.
Denna kurs riktar sig till dig som nyligen startat ett hägn, eller just tagit över ett hägn och står i början av hjortägarlivet. Övriga hjortägare som vill få en uppfräschning av sina kunskaper är naturligtvis också välkomna att delta.
Vi kommer under kursen bland annat gå igenom:
- Kort och hjortars biologi, samt mufflon
- Betesvård inkl. bärkraftsförmåga
- Avelsurval
- Val av grovfoder
- Val av kraftfoder
- Mineralfoder
- Parasitövervakning
- Livdjursinköp
- Slaktviktsregistrering och -tolkning
- Trofékunskap
- Hälsoövervakning
Kursen hålls på Zoom och tar ca 4 timmar inklusive frågor och diskussion.
Kursledare: Veterinär Jonas Malmsten
Nästa tillfälle tisdag 30 september
Tid: 14.00-18.00
Plats: Digitalt via zoom
Pris : 1 125 kr för medlemmar Hjorthälsan, 1 875 kr för icke-medlemmar (inkl moms)
Som medlem anger du koden HJORTHÄLSAN vid anmälan.
Hjorthälsan
– ett nationellt hälsovårdsprogram för hägnad hjort i Sverige. Vi hjälper dig med rådgivning och utbildning i hjorthälsorelaterade frågor. Ett program som finansieras av hjortnäringen och Jordbruksverket. Läs mer på hemsidan Hjorthalsan.se