Du visar för närvarande Viltkött från skog till tallrik– lagar, regler och köttets olika vägar

Viltkött från skog till tallrik– lagar, regler och köttets olika vägar

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Övriga kurser
  • Har du en restaurang, gårdsbutik, matbutik eller liknande och önskar ha viltkött i ditt sortiment? 
  • Går du i planerna om att starta en verksamhet som förmedlar viltkött? 
  • Är du med i ett jaktlag som har bra slakterilokaler och skulle vilja överlåta viltkött till konsumenter och till butiker eller restauranger?

Viltkött från skog till tallrik – lagar, regler och köttets olika vägar
är en grundkurs i vilka lagar och regler som gäller för att få köpa in och förmedla viltkött för dig som befintlig eller blivande livsmedelsföretagare. 

Restauranger, butiker, legostyckare och liknande anläggningar som står under kommunal tillsyn benämns lokala detaljhandelsanläggningar.

Utöver generella hygienregler finns specifika föreskrifter som reglerar hur man som innehavare av en lokal detaljhandelsanläggning får ta emot vilt och kött från vilt och sälja i sin verksamhet. Olika regelverk gäller för vildsvin och övrigt vilt (ex. hjort, älg, hare, fågel) och det är viktigt att ha kunskap om vad som är vad.

Inköp eller förmedling behöver inte alltid gå via en grossist, utan kan även gå via jägare om man har ett bra nätverk och rätt kunskaper. På så sätt antalet steg i leverantörskedjan minskar vilket kan ge färskare och lokala produkter som till slut kan nå konsument. 
Under kursen tar vi bland annat upp:

  • Jakt, vilt och viltkött i Sverige idag
  • Viltköttets olika vägar till konsument
  • Generella hygienregler och tillsyn
  • Specifika regler för olika viltslag
  • Regelverk kring förädlade produkter, tex viltkorv
  • Att tänka på i befintlig verksamhet
  • Att tänka på inför att starta en verksamhet
  • Praktiska exempel från olika delar av landet

Kursen hålls på Zoom och tar ca 3-3,5 timmar inklusive frågor och diskussion.
Kursledare: Veterinär Jonas Malmsten 

Nästa tillfälle torsdag 25 september
Tid:16.30-20.00 
Plats: Digitalt via Zoom
Pris: 1750 kr inkl. moms