Inom kort kommer du här kunna lämna intresseanmälan för att delta på kommande Kurs i vildsvinshygien.

Vildsvinsutbildning för jägare som vill sälja direkt till konsument

Under 2024 träder nya föreskrifter i kraft som gör det möjligt för jägare att sälja hela vildsvin eller vildsvinskött direkt till privatpersoner. Innan dess måste jägaren bland annat gå en särskild utbildning om hantering av vildsvin.  

Kursen ska vara godkänd av Livsmedelsverket och innehåller alla delar som krävs för att man ska få sälja vildsvinskött utan att det passerat en vilthanteringsanläggning. Ingående delar är: 

  • Mikrobiologiska faror och hygienisk slakt 
  • Provtagning för analys av trikiner och Cesium (Cs) 
  • Spårbarhet och dokumentation 

För att få gå utbildningen krävs att man ska kunna identifiera sig med BankID  och uppvisa ett intyg om genomgången viltundersökarutbildning.  

Efter genomgången utbildning utfärdas ett personligt kursintyg. För att sedan få sälja vildsvin ska man registrera sig hos Länsstyrelsen och få en unik kod som används för att kunna spåra det sålda vildsvinsköttet. 

Först när föreskrifterna har trätt i kraft kommer utbildningarna att kunna hållas, och förhoppningen är att det ska ske efter sommaren 2024. Vi kommer att erbjuda två typer av utbildningar: 

  • En fysisk kurs på olika platser i landet under 2024 och framåt. Pris 1250 kr. 
  • En digital lärarledd kurs som görs via Zoom. Pris 900 kr. 
  • Utbildningarna tar ca 4-5 timmar och hålls på helger (fysiska) eller på kvällar (digitala). 

Kursledare är veterinär, docent och fd. ordförande i Svenska Jägareförbundet Torsten Mörner och veterinär Jonas Malmsten. Torsten är en erkänd och uppskattad jägarprofil med stor kunskap om jakt, slakt, hygien och viltkötthantering. Jonas är för många bekant som skribent i Svensk Jakt, viltforskare vid SLU och föreläsare inom olika jakt- och viltförvaltningsrelaterade ämnen. 

För att kunna få fortsatt information om kurserna ber vi er skicka in en intresseanmälan (ej bindande). När vi fått ihop tillräckligt med deltagare (helst ca 15 personer per kurs) meddelar vi tid och plats för kurserna i god tid innan det är dags. 

För mer information kontakta: info@viltkonsult.se